RECOM-HUAT

RECOM-HUAT

Stájerország - „Ausztria zöld szíve"

Stájerország régióinak sokfélesége miatt különböző térségi- és gazdasági strukturális jellemzőkkel rendelkezik. Területének (16 401 km²) több mint a fele erdő (57 %) és háromnegyedén hegyláncok húzódnak. Stájerország lakosainak száma 1,2 millió, fővárosa Graz.

A programban szereplő kelet- és dél-stájerországi régióban mind a mezőgazdaság (gyümölcs- és szőlőtermesztés), mind az ipar és a kereskedelem nagy jelentőséggel bír. Az elmúlt években itt is a szolgáltatóipar javára alakult át a gazdasági szerkezet, amiért nem utolsó sorban az 1990-es évektől dinamikusan fejlődő (egészségügyi és wellness) turizmus a felelős.
A megújuló energiaforrások területén Kelet-Stájerország az éllovas a Kelet-stájeroszági Energiarégió (EROM) révén. A régió kiemelkedik a biogáz, a biomassza, az energiahatékony építészet, a növényi olaj mint hajtóerő és a napenergia/fényelektromosság felhasználása területén is.
A turizmusban a gyógyfürdők állnak az első helyen, de kiváló minőségű mezőgazdasági termékekből készült ínyencségek és izgalmas szabadidős ajánlatok is várják az idelátogatókat.
Mindezek mellett egyéb látványosságokat is nyújt a régió. Ilyen Riegersburg vára és Ausztria legnagyobb alpesi legelővidéke, az alpesi vidék (Almenland) - amely igazi túraparadicsom. Vannak még borutak, virágutak és ínyenctúrák kerékpározóknak.

  Copyright fényképek:
A grázi kastélyhegy: Graz Tourismus
Férfi és nö rózsaszín háttérel: Steierisches Thermenland
Keletstájerország ház: Regionalmanagement Osttsteiermark
Borvidék: Steierisches Thermenland

 

Stájerországi Tartományi Hivatal-16-os ügyosztály

A területfejlesztési politika lényeges és intenzíven gyakorolt feladat Stájerország tartományban. A 16-os ügyosztály tartós területfejlesztési stratégiák kidolgozásával foglalkozik különböző területi szinteken és különféle szakterületekkel összehangolva Stájerország fejlesztéséért és a tartományi érdekek érvényesítéséért.
A 16-os ügyosztály előírásokat fogalmaz meg a szakterületek, a régiók és az önkormányzatok számára valamint hatása kiterjed tartományi és európai szintekre is, miközben maga is számos szakterülettel szembesül.
Feladatkörei: közreműködés az európai területfejlesztésben, összehangolt agglomerációfejlesztés és vidékélénkítés.
Az ügyosztály kötelezettségeinek és feladatainak teljesítése során igazodik a törvényi előírásokhoz, különösképpen a Stájerországi Területrendezési Törvényhez, valamint a strukturális alapok programjaihoz (ETZ, LEADER), és az integrált területfejlesztés irányelveihez. Egy további központi feladat a Stájer Tartományi Kormányzat régió- és önkormányzatfejlesztéssel foglalkozó projektje, a Regionext projekt továbbfejlesztése és végrehajtási felügyelete.
Célcsoportok: regionális szereplők, egyéb állami hivatalok, a teljes nyilvánosság, érdeklődő polgárok

Kapcsolattartó személyek: Mag. (FH) Martin Nagler és Mag. Günther Monschein

News