RECOM-HUAT

RECOM-HUAT

Nyugat-Dunántúl

Lakosok száma: 998.000 fő
Terület nagysága: 11 328 km2
Megyeszékhelyek: Győr, Szombathely, Zalaegerszeg

A Régió gazdag folyókban (Duna, Rába, Zala), tavakban (Balaton, Fertő-tó), termál és gyógyvizekben, nemzeti és natúr parkokban, valamint tájvédelmi körzetekben. Az ország 26 turisztikai régiójából 8 található itt. A gyógy-és termálvizek gazdagsága, az Alpokalja egészséges levegője adja a jelentős egészségturizmus alapját.

A Régió 77 települése tartozik olyan borvidékhez, mely részben vagy egészben a Régióban található - Sopron, Somló, Pannonhalma a legjelentősebbek. A kulturális és épített örökség értékei ugyancsak komoly vonzerőt képviselnek a Nyugat-dunántúli Régióban, nagy számban találhatók meg történelmi várak, kastélyok, kúriák, egyházi épületek.

Régiónk gazdasági szerkezete kiegyensúlyozott (59% iparban, 36% szolgáltatásban dolgozik), a külföldi tőke részaránya pedig magas. A fővárost is magába foglaló Közép-magyarországi Régió után GDP sorrendben a régiók között a második helyen áll a Nyugat-dunántúli Régió. A Régióban található az ország vállalkozásainak 10%-a, az egy főre jutó GDP az országos átlag feletti.

A fontosabb turisztikai területek közül ki kell emelni az egészségturizmust, amelynek alapját a gyógy- és termálvizek gazdagsága képezi. Nyugat-Dunántúl borászati és gasztronómiai értékekben, specialitásokban is gazdag. A

A régió legjelentősebb, de fejlesztésre szoruló létesítményei többek között a fertődi Eszterházy kastély, a körmendi Batthyány kastély, a kőszegi Jurisics vár. A kulturális rendezvények rangosak, sokrétűek. Nem egy közülük nemzetközi hírnévvel bír. A térség néhány városában a konferenciaturizmus feltételei is kitűnőek. A régió változatos felszíne, gazdag növény- és állatvilága a természetet kedvelők számára is komoly idegenforgalmi vonzerő.Copyright fényképek: Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Kft.

 

Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség

Az Ügynökség 1999. július 1-én kezdte meg működését, soproni székhellyel. Az Ügynökség a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz kötődő titkársági, adminisztratív és menedzsment feladatok ellátásán túl aktív szerepet vállal a régión belüli és azon átívelő szakmai kapcsolatok működtetésében, a tájékoztatásban, a gazdaságfejlesztésben és a helyi kezdeményezések ösztönzésében.

Az Ügynökség egyik legfőbb feladata a Nyugat-dunántúli Régió átfogó területfejlesztési programjának (2007-2013/2020) megvalósítása minél több érintett szereplő közös gondolkodásba és munkába történő bevonásával.

Gyurácz Gergely a RECOM HU-AT projekt magyarországi kapcsolattartó személye. Aktívan közreműködik a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. nemzetközi vonatkozású tevékenységeinek, kötelezettségeinek és feladatainak ellátásában. Segít a leendő projektek és projektpartnerségek előkészítésében, a megfelelő célok kiválasztásában. Segíti a határon átnyúló szervezetek létrehozását.
Gyurácz Gergely szakmailag képviseli rendezvényeken, projektértekezleteken, és egyéb szakmai fórumokon, hazai és nemzetközi pályázati rendszerek figyelemmel kísérésében, lehetséges pályázati források felkutatásában.

News